Uke 1: VSCO analyse

VSCO, Visual Supply CO., er et kunst og teknologiselskap som jobber for å inspirere folk til å utforske, oppdage, skape og dele med hverandre. Selskapet ble grunnlagt i 2011, og er basert i Oakland, California. Selve appen VSCOcam kom på markedet i 2011, ble grunnlagt av Jol Flory og Greg Lutze, og har per dags dato ca. 45 millioner aktive brukere hver måned. Appen lar deg redigere bildene dine gratis, i tillegg til at du har muligheten til å opprette din egen bruker. Med din egen bruker kan du poste bilder på «veggen» din og søke opp og følge andre brukere.

Vi valgte å analysere appen VSCO ettersom at det er en app vi alle tre bruker veldig ofte. Før vi velger å poste et bilde på f.eks. Instagram eller Facebook redigerer vi alltid kontraster og eksponeringen i bildet, i tillegg til at vi noen ganger legger på et av de 10 filtrene appen har å tilby. Vi tenkte derfor at det var nyttig for oss å sette meg enda mer inn i appen, og eventuelt bli kjent med nye funksjoner vi ikke har sett/ har hatt bruk for før.

Appens visuelle identitet
VSCO skiller seg ut i mengden av ulike bilderedigerings apper. Designet er rent og ryddig, og funksjonene er mange. I starten av 2016 endret selve app ikonet seg fra ikonet på venstre til høyre side. Det nye ikonet er svært enkelt bygd, kanskje litt for lite avansert, men fungerer fint. Personlig derimot, mener vi det første ikonet appellerer mer til oss som brukere, ettersom at vi forbinder appen mer med dette ikonet.

bilde1it1

Det tar mye tid og en god del nysgjerrighet å sette seg ordentlig inn i VSCOCam appen. Dette er et bevisst trekk av VSCO, ettersom at designet skal framstå som så enkelt som mulig for å unngå å røpe de ulike interaksjons elementene i designet. Dette har mye med mantraet «less is more» å gjøre, som mange profesjonelle fotografer plukker opp raskt, men som nybegynnere har vanskelig med å bli vandt til i starten. Likevel, er du godt i gang, er appens ulike funksjoner tydelige og designet funker svært bra med tanke på simpelhet.

Appen er bygd opp av tre hovedsider, som kobles sammen av en meny-bar nederst i appen. En av sidene er for «feeden», altså der brukeren kan se bildene til de de følger, en side for selve bilderedigeringen, og en side for sin egen bruker. Videre ligger det flere funksjoner inne på de ulike hovedsidene, og ettersom at disse er kun illustrert med et enkelt ikon, tar det litt tid å venne seg til hvor de ulike funksjonene er plassert og hva de kan brukes til.

Inne på bilderedigerings siden kan du importere bilder fra din egen kamerarull, eller ta et bilde direkte inne i appen. Verktøy menyen inkluderer de tradisjonelle bilderedigerings valgene, som feks. Exposure, Contrast, Straighten, Crop, Sharpen, Saturation, Highlights Save, Shadows Save, Color Temperature, Tint og Fade. De fleste av disse verktøyene har «sliders», hvor du kan justere effekten. Generelt sett er disse verktøyene svært fleksible, men dette kommer vi mer tilbake til senere.

Meny-baren nederst hjelper deg å holde oversikt over hvilken av sidene du er på. Det runde ikonet, med streker gjennom, er selve feeden. Her ser du bildene som personer du følger har lagt ut. Øverst på denne siden ligger det et søke ikon til venstre, samt et smiley ikon til høyre. Trykker du på søke ikonet vil du kunne søke på bestemte personer, bilder eller journaler. Trykker du på smiley ikonet kommer du til en oversikt over “suggested”, “following”, og “followers”, altså hvem som følger deg, hvem du følger og hvilke brukere VSCO foreslår at du kan følge. Under ser du bilde av disse to funksjonene som ligger på den første hovedsiden.

Firkanten med et pluss tegn i midten er selve redigerings siden. Her ligger det et bibliotek av alle bildene du har importert og redigert. Ved å trykke på pluss ikonet øverst i høyre hjørne kan du importere bilder fra kamerarullen på mobilen din, og ved å trykke på handlevogn ikonet i venstre hjørne kan du kjøpe ulike filtere til bildene dine. Ettersom at VSCO bare tilbyr 10 filtere for å starte med, anbefaler jeg å ta en titt på de filtrene appen har og tilby. Mange av disse pakkene er nemlig gratis. Trykker du på “studio” kan du organisere bildene dine utifra hvordan du vil ordne de i biblioteket. F.eks. “all images”, “unedited”, RAW, JPG eller PNG. Til slutt er det mulig å dra skjermen ned for å komme til VSCO sitt innebygde kamera, som har to funksjoner: ta vanlige bilder, eller ta små videosnutter med DSCO.

Bilde 1 fra venstre: handlevogn, studio, selve biblioteket, og import fra kamerarullen. De to nederste bildene er bilde av VSCO sitt innebygd kamera.
Dersom du skal redigere et bilde i biblioteket dobbelt klikker du på bilde, eller enkelt klikker også trykker videre på ikonet 2 hakk fra venstre nederst på skjermen (kommer mer tilbake til dette senere).

Den siste hovedsiden, nemlig din egen profil, er bygd opp av ditt eget profilbilde, tre ikoner øverst på siden: et ikon for innstillinger (bilde 1 fra venstre), et for dine favoritt bilder (bilde 2) og et for varslinger, altså hvem som nylig har begynt å følge deg (bilde 3).


Hva kjennetegner brukeropplevelsen til appen?
Tydelighet
Tydelighet handler om hvor tydelig informasjonen i appen er, presentert gjennom designet. Det handler om hvor godt designet i appen er visuelt utformet i forhold til brukervennlighet. Det skal være tydelig for brukeren hva appen sin hovedfunksjon er, som i dette tilfelle er å redigere og dele/poste bilder. Appen er svært allsidig, men dette hindrer ikke innholdet i å være ryddig og brukervennlig. Designet er stilrent og enkelt, med et unikt preg som gir appen et eksklusivt og ryddig uttrykk.

bilde17it1

Ikonene som er brukt i appen er et godt eksempel på tydelighet når det kommer til brukervennlighet. Ikonene er enkle og svært brukervennlige, ettersom at hvem som helst, uansett språkbakgrunn, har muligheten til å forstå de fleste av disse ikonene. Men det er dessverre noen av ikonene som er relativt vanskelig å forstå, noe som svekker brukervennligheten til appen når det kommer til tydelighet i form av hva de ulike funksjonene gjør. Eks på et slikt ikon er ikonet nederst til venstre i meny baren.

Fleksibilitet
Fleksibilitet handler om at designet og typografien skal kunne respondere i ulike situasjoner, altså være velfungerende. Denne appen tilfredsstiller dette kravet i en svært høy grad. Oppløsningen er svært god, noe som er et ekstra pluss rett og slett fordi det er en bilde redigerings app. Designet fungerer i ulike størrelser. Vi i gjenger har alle appen både på iPhonene våre, i tillegg til blant annet iPader og Android. Under ser du screen grabs fra appens versjon på en mobil og et nettbrett.

Appen er bygd opp av hovedsakelig grå og hvite toner. Dette fungerer godt med tanke på alle de ulike fargene fra de bildene brukeren redigerer i appen, slik at det ikke blir et stort farge kræsj. Grå skrift på hvit bakgrunn fungerer godt på informasjonen som ikke skal stå i fokus (bilde under), mens ikonenes mørkere farge er med på å fremheve de.

bilde18it1

På den andre siden, tilbyr ikke appen verktøy for tekst, stickers eller andre «morsomme» valg. Likevel leverer appen velfungerende verktøy, samt høy bilde kvalitet som ikke blir svekket av redigering. Det finnes utallige mange apper for redigering av tekst og stickers, så jeg vil derfor si at appen ikke taper noe på mangelen av disse funksjonene.

Et veldig godt eksempel på appens fleksibilitet er at du når som helst kan angre og endre på redigering selv etter at du har lagret bildet. Du kan altså ikke bare angre på ulike endringer til bilde, men du kan også reversere hele redigeringer. Alle redigeringer er ikke destruktive. Du kan til og med redigere bilde etter at du har lagret det.

Gjenkjennbarhet
At en design er gjenkjennbar er svært viktig. Å kunne navigere seg rundt i appen er naturligvis svært nødvendig for å kunne bruke appen, og det er derfor viktig at ikoner, og de ulike funksjonene er lett gjenkjennbare. Å bruke for mye tid på å lete etter ulike funksjoner, kan fort virke negativt på bruker opplevelsen. At ulike funksjoner er lett tilgjengelige og forståelige er altså svært avgjørende for bruker opplevelsen til appen. Vi vil si at VSCOcam appen er lett gjenkjennelig på grunn av appens unike design. Til tross for at det er vanskelig å navigere seg rundt på appen i begynnelsen, vil vi si at ikonene og de ulike funksjonene i appen fungerer bra og er lett gjenkjennelige.

“Det enkle er som oftest det beste”, er et kjent ordtak. Dette henger mye sammen med gjenkjennbarhet. Noe er vanligvis lett gjenkjennelig dersom det er enkelt bygd. VSCOCam sitt design er enkelt og ryddig, samtidig veldig profesjonelt og avansert bygd. Appen passer rett og slett godt til de som er interessert i foto, og ikke bare amatørredigering. Designet deres har sin egen vri, et eksempel på dette er at bildene aldri ordnes rett under hverandre (se bilde under), som gjør at appen skiller seg ut fra andre apper samtidig som at appen er, til en viss grad, enkelt å ha med å gjøre.

Vi vil konkludere med å si at det er ingen krevende sak å navigere seg rundt i appen når du først har satt deg inn de ulike funksjonene.

Struktur
Strukturen i et design handler om at designet skal være organisert og ryddig, slik at brukeren får en følelse av et strukturert system. Designet skal kvikt respondere på ulike enheter, fargene og skrifttypene må samsvare med resten av designet og navigasjon rundt om i appen burde være enkelt.  VSCO appen er godt strukturert med tre hovedsider, som forgreiner seg inn i flere undersider/funksjoner. Vi som brukere, har altså alltid en god oversikt over hvor vi befinner oss i appen. Som nevnt tidligere fungerer fargebruken i appen veldig godt. Brukere importerer bilder inn i appen. De duse fargene, som lyse grå, hvit og svart, fungerer dermed veldig bra med tanke på alle nyansene fra bildene som blir redigert, postet og delt i appen. At designet er ryddig, og at fargene passer med resten av elementene i appen er med på å lage en slags struktur i appen og fungerer veldig godt med tanke på brukervennlighet.

Hvordan redigerer vi et bilde med VSCOCam?

På VSCO er alle profiler offentlige, i motsetning til f.eks Instagram som har en privat-funksjon. På tross av at alle kan se bildene du legger ut, velger mange å legge ut flere bilder på VSCO enn på Instagram, mulig fordi VSCO ikke gir deg muligheten til å verken like eller kommentere bilder.

Vår brukeropplevelse
Vi er veldig fornøyde med denne appen. Etter og ha utforsket og jobbet ordentlig med appen, i sammenheng med denne innleveringen, har vi oppdaget flere funksjoner vi ikke hadde brukt før. Det tar tid å ordentlig forstå de ulike funksjonene til appen, men når man først er i gang er VSCOCam en fryd og jobbe med. Redigeringen svekker ikke bilde kvaliteten, de mange ulike verktøyene er morsomme å utforske, i tillegg til at dele mekanismen er «up to date» og veldig for unge som vil dele og følge hverandre.

Vi valgte å avsluttet dette innlegget med en rekke bilder Vilde har tatt selv, med sin iPhone, og som hun har redigert i VSCOcam. De ulike verktøyene hun har brukt mest er “exposure” og “contrast”, altså justerer hun eksponeringen og kontrastene i bilde. I tillegg til at hun ofte bruker ulike filtere, da vanligvis A4, A5, B5 og HB1.

Matilda, Cie og Vilde

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s