Digital samtid uke 3

Mener du Edwards Snowdens handlinger er nødvendige og riktige? I så fall, hvorfor? Hvis nei, hvorfor?

Som en følge av terrorangrepet 11. september 2001 startet USAs National Security Agency (NSA) massiv overvåking av internett, datakommunikasjon, e-post og telefonsamtaler. Det som skiller denne overvåkingen, var at den i utgangspunktet omfattet alle borgere uavhengig av mistanke. Ideen var at man skulle avverge lovbrudd før de fant sted. Denne form for overvåking bryter med alle tidligere etablerte borgerrettigheter man har tatt som en selvfølge i USA og andre demokratier, men minner mye om den overvåkingen som fant sted i Øst-Europa under Sovjettiden.

Det var flere som hadde mistanke til at en slik overvåking fant sted før Snowden kom med sine avsløringer. Det som trigget Snowden til å komme med sine avsløringer var at noen av de høyest rangerte lederne i NSA stod frem og benektet at overvåkingen faktisk fant sted. Snowden kunne bevise at at noen av landets mest betrodde personer stod å løy under politiske høringer.

edward-snowden

Snowden følte at sikkerhetsmyndighetene arbeidet mot de som de faktisk var satt til å beskytte, nemlig den jevne borger. Kampen mot terror satte alle normale rettsbegrep om overvåking til side. Snowden var satt til å designe systemer som skulle hjelpe myndighetene til å overvåke folket. Dette var en jobb han ikke hadde samvittighet til å gjøre.

Hvilke problemstillinger og konsekvenser mener du er forbundet med Edward Snowdens og liknende lekkasjer?

Konsekvensene av Snowdens avsløringer er at hele verden fikk vite om USAs og Storbrittanias omfattende overvåking. Det betyr at alle de som egentlig var mål for overvåkingen, terroristene, fikk også vite hva som foregikk og kunne derfor bli mer forsiktig i sine kommunikasjonsvirksomheter. En del topphemmelige dokumenter som rettmessig skulle forblitt hemmelige ble offentliggjort. Mye av USAs etterretningssystem kom frem i lyset og ble tilgjengelig for fiendtlige stater. Krig i cyberspace er mer viktig enn noen gang. Russernes hacking av amerikanske nettsteder har vist hvordan fremmede makter via datateknikk kan påvirke valg i demokratiske stater. 

 Hvilke problemstillinger og konsekvenser er forbundet med innhenting av data på den måten Edward Snowden har avslørt?

Man tenker kanskje at overvåking muligens ikke betyr så mye så lenge man ikke har noe å skjule, men den altomfattende overvåkingen gjør at folk vegrer seg for å uttale seg, vegrer seg for å delta i grupper og å diskutere spesielle emner på og utenfor nettet. Alt du sier eller har sagt eller vil kunne bli brukt mot deg. Man kan trygt si at «Freedom of speech»(retten til å uttale seg) er truet. Intellektuell utvikling er truet.

Hva er datalagringsdirektivet?

Datalagringsdirektivet er en lov som påbyr lagring av data vedrørende telefon, datatrafikk og internettvirksomhet. Idéen er at myndigheter (politi) skal kunne bruke datalogger i etterforskning av alvorlig kriminalitet og som forebygging mot terror. Loven ble vedtatt i 2011, men er ikke ennå trådt i kraft. Loven ble kjent ugyldig av EU-domstolen i 2014 da den representerte for stort inngrep i den enkeltes privatliv.

Hva slags tanker har du gjort deg du om de digitale sporene du hele tida etterlater deg?

Datanettverkene blir stadig mer omfattende. Fremtiden er «Internet of Things», IoT. Det innebærer at ikke bare PC og telefoner er på nett, men alle større maskiner, så som biler, båter, sportsutstyr, husholdningsmaskiner, leker og lignende kan ha små mikroprosessorer som kommuniserer og forteller omverden hva du gjør og hvor du er. Alt du gjør blir lagret og kan bli brukt i hederlige og uhederlige hensikter. Det er skremmende å vite at noen leser e-posten min, og sjekker hvilke nettsider jeg er på samt hvilke søk jeg gjør. Det finnes i dag store ressurssterke organisasjoner som jobber bevisst med å utnytte disse dataene til egen vinning. De kommer neppe til å ta personlig hensyn i denne jobben.

internet-hacking

Kildehenvisning:

-Matilda

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s