Digital samtid uke 1

Hva er internett, egentlig?

Internett er et verdensomspennende nettverk som muliggjør kommunikasjon mellom datamaskiner og andre elektroniske komponenter (mobiltelefoner og maskiner.)

computerphone

Var det noe som overrasket deg i filmen, i så fall hva?

Det som overrasket meg i filmen er i hvor stor grad internett og den digitale teknologien faktisk har påvirket og endret både oss som mennesker, og i samfunnet.

Var det noe som var vanskelig å forstå, i så fall hva?

Det er vanskelig å forestille seg hvor stor utviklingen og endringen har vært. Jeg personlig ble født i overgangsfasen fra 1990 til 2000 tallet(”digital natives”), altså rett etter den globale spredningen av den digitale teknologien. Dermed har jeg aldri fått noen slags form for fysisk opplevelse av hvordan verden var helt uten internett og sosiale medier. Virker veldig fjernt. Det er vanskelig å forstå hvor mye som har skjedd, når man ikke fikk personlig oppleve det slik som mine foreldre. Fikk likevel et innblikk av dette i filmen.

Nevn noen avgjørende måter internett har forandret dagliglivet vårt på?

Online tjenester for kjøp og salg tar over stadig større del av handelen. Nå kan man bestille varer og få dem brakt til døra. Billetter til tog og buss bestilles og blir liggende på mobilen. Musikk strømmes uten at man må gå å kjøpe plater. Det samme gjelder filmer. Netflix serverer de filmene du en hver tid ønsker å se. 

native-digital

Hvor mange timer bruker du daglig på Internett?

Til hverdags går veldig mange timer av dagen til internettbruk. Dette ettersom at jeg går på en skole der fokuset på bruk av pc og moderne teknologi er svært sentralt, men også fordi jeg ønsker slappe av etter en lang dag på skolen. Da kan det fort gå minst 8 timer. Mens om jeg har fri legger jeg opp mer ”fysiske planer”, istedenfor å dra meg nytte eller underholde av internett. Da vil jeg si at jeg i gjennomsnitt kanskje bruker internett opptil 3 timer i løpet av en dag. Ikke noe særlig annerledes enn de fleste på min alder i Norge den dag i dag.

Hvilke apper og sosiale medier bruker du daglig?

De appene jeg uten tvil bruker mest er bildedelingstjenestene ”Instagram” og ”VSCO”, i tillegg til de sosiale mediene ”Facebook” og ”Snapchat”.

Forsøk på finne ut hvor mange i dag som bruker Facebook og SnapChat daglig.

I følge statistikksiden https://zephoria.com/ blir Facebook daglig logget inn på av 1.18 milliarder mennesker fra hele verden, mens kun 150 millioner brukere daglig logger inn på Snapchat.

Forsøk å finne ut hvor mange i Norge som ikke bruker Internett.

I følge statistikk fra 2016, er det kun 2%(104,385 mennesker) av Norges befolkning som ikke bruker internett.

Hvordan kan økningen i ensomhet som Ungdata-undersøkelsen viser, skyldes den digitale måten vi kommuniserer på?

Økningen i ensomhet kan skyldes det horisontale sosiale systemet ettersom at vi lett kan kommunisere med og ekskludere personer uten problem. Man kan lett for eksempel planlegge sammenkomster eller baksnakke uten at enkeltpersoner er med. Likevel viser det seg at mange syntes det er mer betryggende å snakke med nye mennesker i gjennom sosiale medier, siden mange føler de får uttrykket seg bedre i å skrive og ikke måtte svare med én gang. Dette kan altså være til en fordel for ensomme mennesker, finnes mange grupper med felles interesser som hovedtema.

Hvilke fire punkter kjennetegner kommunikasjon på sosiale medier?

De fire punkene som kjennetegner kommunikasjon på sosiale medier er; flere møtepunkter, store sosiale nettverk, kortere tidsintervaller, mange-til-mange situasjon.

Hva er forskjellen på vertikale og horisontale sosiale systemer?

Forskjellen på vertikale og horisontale sosiale systemer, er at vertikale sosiale systemer er sammenkomster fysisk med flere mennesker. Horisontale sosiale systemer er virtuelle møteplasser på nettet der man kommuniserer med en eller flere, gjerne likesinnede, via datamaskin eller mobil.

Hvordan kan teknologi brukes til å styrke kommunikasjon og sosial tilhørighet?

Internett, epost og sosiale media gjør det mulig for mennesker å kommunisere selv om man befinner seg fysisk sett fjernt fra hverandre. Mange mennesker som har vanskelig for å delta i fysiske sammenkomster kan delta i virtuelle sammenkomster i sosiale media. Der er det mulig å møte også andre med tilsvarende handicap og man kan skape et miljø og sosial tilhørighet for de som ellers vil være henvist til ensomhet.

Hvordan kan språklige og kulturelle minoriteter bruke sosiale nettverk?

Sosiale nettverk åpner for kommunikasjon mot hele resten av verden. Søketjenester gjør at man kan finne likesinnede, med samme språklige og kulturelle bakgrunn. On-line oversettere gjør at de språklige barrierene blir borte.

Kartlegg din egen hverdag. Hvor mange timer bruker du på skole, trening, henge med venner, familie, alene på rommet og timer til å sove? Hvor brukte du sosiale medier mest?

Timer vanlig ukedag Timer vanlig fridag
Skole 7 0
Trening 1 0
Kjæreste/venner 2 6
Familie 1 3
Alene på rommet 2 3
Sove 6 12

Jeg bruker sosiale medier mest når jeg er alene på rommet eller med familie, dermed er det mest tid til det i helgene. 

Kildehenvisning:

-Matilda

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s